Is geitenkaas beter dan kaas van de koe?


Om te zeggen of een soort kaas beter is dan een andere soort is het belangrijk dat we kijken naar de voedingswaarde van beide producten. Voor het overzicht heb ik verschillende producten gepakt van zowel geitenkaas als  kaas van de koe.

Soort kaas Kcal Vetten Verzadigd vet (V = verkeerd) zout
Goudse kaas 48+, oud 124,2 kcal 10,1 gram 6,6 gram 0,7 gram
Goudse kaas 48+, belegen 113,1 kcal 9,2 gram 6,0 gram 0,6 gram
Goudse kaas 48+, jong 109,2 kcal 8,9 gr 5,8 gram 0,5 gram
Kaas 30+, belegen 91,8 kcal 5,9 gram 3,9 gram 0,5 gram
 
Geitenkaas hard, 50+ 118,8 kcal 9,8 gram 6,5 gram 0,6 gram
Geitenkaas, hard, 30+ 91,8 kcal 5,9 gram 3,9 gram 0,5 gram
Geitenkaas verse, 45+ 62,1 kcal 5,0 gram 3,2 gram 0,3 gram
Geitenkaas verse, 50+ 89,1 kcal 7,8 gram 5,1 gram 0,7 gram

Bron: www.voedingscentrum.nl

Oké deze informatie hebben we nu, maar wat is nu goed en wat is minder goed?

Wanneer je ongeveer 2000 kcal eet, mag hiervan maximaal 10%  verzadigd vet zijn. Omgerekend is dit 22 gram. Eet je meer of minder, dan wordt het aantal grammen meer of minder. Zoals je kunt zien is het verzadigd vetgehalte in 48+ kaas en in geitenkaas hard 50+ bijna gelijk en erg hoog!

Per dag mogen we maximaal 6 gram zout eten per dag. In kaas zit over het algemeen veel zout.

Kun je stellen dat geitenkaas beter is dan kaas van de koe?


Nee op basis van de voedingswaarde niet. We zien wel dat verse geitenkaas 45+ het minst aantal vetten, kcal en zout heeft. Toch is het hierbij ook van belang om matig te zijn.

Kaas of Geitenkaas

Het advies


Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen. Kaas levert voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.  Eet om die reden kaas met mate, maximaal 1 plak per dag.  Kies ook voor 10+, 20+ of 30+ (geiten)kaas met niet teveel zout of kies voor verse geitenkaas!

Weetjes:

  • Oude kaas bevat minder vocht. Daarom heeft het meer droge stof en dus meer vet dan jonge kaas.
  • Door het productieproces van harde kaas bevatten harde kazen (dus ook harde geitenkaas) bijna geen tot geen lactose. Bij bereiding van kaas zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Hierdoor bevat harde kaas geen tot nauwelijks lactose meer. Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Jonge en jong belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen tot en met oude kazen zijn zeker lactose-vrij. Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde!
  • Omdat er geen melksuikers meer in harde kazen zit, bevat kaas om die reden ook geen/nauwelijks koolhydraten!
Bron: www.voedingscentrum.nl

Tags: , , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu