Gezonde leefstijl oppakken na de vakantie


Voor de meeste mensen zit de vakantie er nu echt op. Vaak ben je wat losser geweest en heb je meer lekkere dingen gehad. Het kan dan een hele uitdaging zijn om je gezonde leefstijl weer op te pakken. Hoe voorkom je dat je in je vakantiegewoontes blijft hangen? In deze blog geven wij onze tips!

 

 

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

 

Maak in de eerste periode dat je weer thuis bent gebruik van een boodschappenlijstje. Zet hier alle gezonde dingen op die je nodig hebt, zodat je weer een frisse start kan maken. Spreek met jezelf af dat je echt alleen de dingen van het lijstje haalt, laat je niet overhalen door aanbiedingen voor allerlei lekkers. Wil je toch iets lekkers in huis hebben voor de kinderen of visite? Kies dan voor de dingen die je zelf minder lekker vindt, dan is de verleiding om iets te nemen minder groot.

 

Tip 2: Zorg voor een goed ritme

 

Zorg voor een goed ritme op de dag. Sta weer op vaste tijden op en pak je ritme van drie of zes maaltijden per dag weer op. Merkte je dat de tussendoortjes er op vakantie bij in schoten? Probeer die dan bij thuiskomst weer te introduceren. Een goed ritme en voldoende eten zullen je helpen om geen ‘inhaaltrek’ te krijgen aan het einde van de dag.

 

 

Tip 3: Kom in beweging

 

Sporten is vaak het eerste wat stil komt te liggen in de vakantie. Dit is niet erg voor een korte periode, maar het is wel fijn om dit na thuiskomst weer op te pakken. Plan deze momenten in, zo voorkom je dat je er geen tijd voor hebt als het eenmaal zo ver is. Wat ook helpt is om samen met iemand anders te gaan sporten, zo kun je elkaar motiveren om de deur uit te gaan!

 

Tip 4: Drink voldoende water

 

Op vakantie neem je al sneller andere drankjes zoals frisdrank, een glaasje wijn of een biertje. Probeer bij thuiskomst meteen weer over te gaan op water. Of kies voor thee of koffie (zonder suiker). Zo leer je jezelf niet aan om thuis ook het vakantiepatroon voort te zetten. Daarnaast helpt het om de behoefte aan zoetigheid te verminderen.

 

Tip 5: Plan de extraatjes in

 

Plan de lekkere dingen in. Probeer dit, vooral in het begin, vooral voor het weekend te bewaren. Zo baken je het af voor jezelf. Ons advies: neem twee extraatjes per week, bijvoorbeeld één op zaterdag en één op zondag. Kies datgene waar je écht zin in hebt, dan is het makkelijker om andere (minder lekkere) dingen te laten staan.

 

 

Tip 6: Bedenk wat je doel is

 

Probeer zo concreet mogelijk voor jezelf op te schrijven wat je doel is. Wil je lekkerder in je vel zitten? Meer energie? Een betere conditie? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Schrijf het op en plak het in het zicht! Zo verlies je je doel niet uit het oog.

Tot slot: laat anderen weten dat je graag je gezonde leefstijl weer wilt oppakken. Zij kunnen je dan helpen en een extra stok achter de deur zijn om je gezonde leefstijl vol te houden.

Heel veel succes!

 

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu