Vergoeding vanuit uw zorgverzekering
In 2022 wordt dieetbehandeling tot drie uur per persoon vergoed vanuit de basisverzekering. Dieetbehandeling vanuit de basisverzekering wordt verrekend met het verplicht eigen risico van €385,-. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Na deze drie uur kan er eventueel een beroep gedaan worden op een aanvullende verzekering. Het is per aanvullende verzekering verschillend hoeveel vergoeding hierin is opgenomen.
Vergoeding vanuit de ketenzorg
Dieetbehandeling kan vergoed worden vanuit de ketenzorg wanneer er sprake is van Diabetes Mellitus, COPD of cardiovasculaire risico’s (verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte). Vergoeding vanuit de ketenzorg gaat niet van het verplicht eigen risico af. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u vertellen of u verwezen kunt worden via de ketenzorg.
Behandeltijd
Dieetbehandeling bestaat uit een consult op het spreekuur of een bezoek aan huis en tijd voor bijvoorbeeld het berekenen van de voeding, een dieetvoorschrift en regelen van medische drinkvoeding. Deze tijd wordt “individueel dieetvoorschrift” genoemd.
Direct naar de diëtist
Vanaf 1 augustus 2011 kunt u zonder verwijzing naar de diëtist. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de behandeling niet als u géén verwijsbrief heeft. In uw polisvoorwaarden kunt u terug vinden of u wel of geen verwijsbrief nodig heeft. Indien u zich meldt zonder verwijzing van een arts zullen wij een screening uitvoeren waarin beoordeeld wordt of de behandeling zinvol en veilig is en of u met uw hulpvraag en klachten bij de diëtist aan het juiste adres bent. Als dit niet het geval is dan adviseren wij u om een afspraak te maken bij uw huisarts. De diëtisten van Voedingsadviesbureau Marjolijn Bakker hebben de cursus Directe toegankelijkheid Diëtetiek gevolgd om de screening adequaat uit te voeren.